Olej z kokosa, olej wyprodukowany z lnu

Len sławny jest ze swych wartości już od czasów starożytnych. Teraz olej z nasion lnu wyciskany na zimno, użytkowany jest do celów leczniczych, kosmetycznych, kucharskich. Natomiast wyciskany na gorąco, posiada użycie fachowe do wytwórczości farb, lakierów, barwników, kitu i kalafonii artystycznych.


Olej kokosowy
Dziennikarz: Phu Thlnh Co
Zaczerpnięte z: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki posiadają działanie osłaniające otoczkę śluzową systemu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany zawiera ogromnie sporo kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, iż dobra wielkość w diecie omega 3 może być lekiem, również działać zapobiegawczo na wiele chorób związanych z pracą mózgu, takich jak depresje, lub uciążliwości maniakalno-depresyjne, także schorzenie Alzheimera.

Jeśli jemy olej lniany, swobodnie uzyskamy dobre proporcje omega 3. A jeżeli prócz tego skonsumujemy porcję ryb kilka razy w tygodniu, możemy być spokojniejsi o nasze zdrowie. By olej nie utracił swych drogocennych cech, musi być należycie wytwarzany i przechowywany (tu więcej na ten temat). Potrzebuje być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod wpływem światła zaczyna się starzeć i utleniać.
Olej lniany powinien posiadać płynną konsystencję i być perfekcyjnie przejrzysta. absorbuje inne wonie, toteż należy opakowania szczelnie zamykać. Oleje (Zdrowystragan - sklep z eko-żywnością) należy przechowywać w temperaturze nie większej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki umożliwi im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się użytkować do obróbki kulinarnej, wyłącznie konsumować na zimno, jako uzupełnienie do posiłków.

1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.