Jakim sposobem zdrowiej gotować?

Bardzo modne I popularne jest obecnie zdrowe odżywianie. Należy pamiętać o tym, aby jeść pięć posiłków dziennie, niemniej jednak w niezbyt dużych ilościach. Należy również pamiętać o tym, że podstawą zdrowego odżywania jest pierwszy posiłek w ciągu dnia - czyli śniadanie. Organizmowi powinniśmy dostarczyć odpowiednią ilość energii, aby by miał jej wystarczająco na energiczne rozpoczęcie aktywnego dnia. Dietetycy zalecają też wypijanie dziennie około dwóch litrów wody i to przede wszystkim tej bez gazu. Nie zapominajmy także o tym, aby spożywać jak najwięcej owoców i warzyw. Od nich na pewno nie przytyjemy a dostarczymy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin. Największy wybór owoców i warzyw jest w sezonie wiosenno-letnim, wtedy też są najtańsze. Owszem można te produkty kupić w innych miesiącach, ale te zakupione czy zerwane w sezonie są najbardziej wartościowe i najświeższe.

gotowanie na parze
Dziennikarz: Jeff Nelson
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
W czym gotować na parze?
Przyszła moda na zdrową żywność a wraz z nią również moda na gotowanie na parze. Jest ono proste, łatwe i przyjemne a przede wszystkim bardzo zdrowe. Podczas gotowania na parze przyrządzane produkty nie stykają się bezpośrednio z wrzącą wodą, w związku z czym z produktów nie są wygotowywane minerały i witaminy, które są tak bardzo niezbędne dla każdego człowieka. Kolejna zaletą jest to, że potrawy mięsne czy rybne można przygotowywać bez użycia tłuszczu.

Aby móc gotować na parze należy się zaopatrzyć w naczynie do gotowania na parze (są dostępne w sklepach z RTV i AGD. Możesz wcześniej się upewnić, czy są w ofercie sprawdzając www.promocyjni.pl/siec/561-specjalisci-rtv-agd.). Owszem, do tego celu może nam posłużyć zwykły garnek, do którego wlejemy niewielką ilość wody i zawiesimy na nim jakiś koszyczek, jednakże jeśli na rynku dostępne są specjalne garnki do gotowania na parze, to czemu by się w nie nie zaopatrzyć? Tego typu garnki to garnki ze stali szlachetnej, zazwyczaj przystosowane do gotowania wielopoziomowego. W wielu przypadkach mają akutermiczne dna, które znacznie skracają czas przygotowywania wielu potraw. Są one również przystosowane do pracy na wszystkich rodzajach kuchenek. Bardzo dobre są berghoff garnki. Są one ładne oraz ergonomicznie zaprojektowane. Ponadto stal, z których są zrobione, jest dobrej jakości a poszczególne elementy szczelnie do siebie przylegają. Dzięki sześciowarstwowemu dnu gotowanie w tym garnku jest energooszczędne.
2017/06/30, 15:30:08
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.