Co trzeba wiedzieć o chętnie konsumowanych u nas ziemniakach?

Kartofle zjadamy z reguły parę razy w tygodniu. Niektórzy nawet są w stanie zjadać je bez żadnych dodatków. Kartofle są tak powszechne, że wydawałoby się, że wiemy o nich wszystko. A tak naprawdę w publicznej opinii pojawia się duża liczba błędnych przekonań odnośnie tego lubianego warzywa. Co więc warto wiedzieć o kartoflach?


ziemniaki
Dziennikarz: Frank Steiner
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Po pierwsze, kartofle nie są tak bardzo kaloryczne, jak możesz przypuszczać. Wiele osób odchodzi od spożywania kartofli, kiedy ma zamiar pozbyć się paru kilogramów. Zazwyczaj ziemniaki nie są wliczane do niskokalorycznej diety. Tymczasem wcale nie posiadają one tak wielu kalorii. Zwykle podawana jest informacja, że jest to jedynie 70kcal w 100 g. Kłopot w tym, że ziemniaki z reguły zalewamy sosami – i to właśnie one są odpowiedzialne za nadmiarowe kilogramy.


Do tego kartofle mają bardzo wiele wartościowych witamin oraz minerałów. Przede wszystkim, stanowią źródło potasu oraz magnezu. Ponadto znajdziesz w nich żelazo oraz fosfor a także wapń. Takie składniki oznaczają, że kartofle obniżają ciśnienie krwi, a także odbudowują kości. Ziemniaki mogą też uregulować przemianę materii (porady kulinarne dotyczące ziemniaków). Są lekkostrawne i wpływają dobrze na pracę jelit. Są też źródłem błonnika, który jest odpowiedzialny poprawne działanie jelit.
1 2
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.